Voorbereiding sloopwerken: wat mag je niet vergeten?

Soms moet je een bestaande constructie afbreken voordat je met een nieuw bouwproject of doe-het-zelf project kan starten. Denk bijvoorbeeld aan een oude woning of een garage. In dat geval moet je enkele voorbereidingen treffen voordat je met de effectieve sloop start.

Maar waar begin je? Welke stappen moet je doorlopen? Welke voorbereidingen moet je treffen? Dit zijn allemaal vragen waarop wij een duidelijk antwoord gaan geven.

In dit artikel vertellen wij alles over de voorbereiding en uitvoering van sloopwerken.

Vergunning

Vergeet niet dat je voor bepaalde sloopwerken een vergunning nodig hebt. Weet je niet zeker of dit vereist is voor jouw sloopwerk? Vraag advies aan je gemeente voor meer informatie.

Heb je niet de juiste vergunningen en ben je al gestart met de afbraakwerken, dan kan men een boete uitschrijven. Aangezien dit hele dure grappen kunnen zijn kunnen we je alleen maar adviseren je hier goed in te verdiepen.

Maak een asbestinventaris

Vroeger werd er in heel wat bouwmaterialen asbest verwerkt. We vinden het nog steeds terug in dakbedekkingen, isolatie, decoratieve platen en meer.

Op zich is asbest niet gevaarlijk. Pas wanneer het beschadigd wordt, kunnen er heel kleine vezeltjes vrijkomen (die niet zichtbaar zijn met het blote oog) die in je longen terechtkomen. Daar kunnen ze longkanker veroorzaken.

Zonder de juiste maatregelen asbest verwijderen is dus enorm gevaarlijk. Daarom doe je er goed aan om voor de sloopwerken een asbestinventaris op te maken. Een expert komt dan langs om het gebouw te bekijken en aan te geven waar asbesthoudende materialen zitten.

Enkel hechtgebonden asbest mag je zelf verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan golfplaten of plafonds. Voor los asbest schakel je best een gespecialiseerde firma in.

Controleer de structurele stabiliteit

Tijdens sloop- of verbouwingswerken wil je waarschijnlijk enkele muren afbreken. Dat is niet zonder gevaar. Steunmuren kunnen enorm veel gewicht dragen van bovenliggende verdiepingen. Wanneer je die lukraak verwijdert, ontstaat er instortingsgevaar.

Controleer dus goed de structurele stabiliteit op het bouwplan voordat je met de sloopwerken start. Heb je geen bouwplan meer? Vraag dan advies aan een stabiliteitsingenieur. Veiligheid op de bouw, of thuis, is uiteraard van het grootste belang.

Huur een container

Een woning afbreken levert heel wat afval op. Daarom kan je best een afvalcontainer huren om alles netjes af te voeren. Er zijn containers voor verschillende materialen, zoals steenpuin en beton, afbraakhout, gemengd bouwafval, enz. Probeer zoveel mogelijk te sorteren. Zo wordt de huur van de afvalcontainers goedkoper.

Sluit de werf af

Om de veiligheid te garanderen, doe je er goed aan om de werf af te zetten met bouwhekken. Voorzie ook een ‘verboden voor onbevoegden’ bord. Daarnaast mag een EHBO-kit niet ontbreken en je dient ten alle tijden werkschoenen en andere veiligheidskleding te dragen. Een ongeluk is namelijk snel gebeurd.