Haardhout drogen

Aangezien de kerstdagen eraan komen en we deze koude feestdagen vaak combineren met een warm en gezellig open haard vuurtje, wil je natuurlijk genoeg brandhout beschikbaar hebben. In dit artikel vertellen wij hoe het proces van haardhout drogen werkt!

Wanneer je de avontuurlijke beslissing neemt om zelf brandhout te drogen, is het van vitaal belang om voorbereid te zijn voordat het proces begint. We willen natuurlijk allemaal verantwoord stoken!

Aangezien het meeste hout een vochtgehalte heeft van ongeveer 30% tot 50% moet dit worden teruggebracht tot ongeveer 15% tot 20% om goed te kunnen branden. Dit vereist effectieve kennis van hout drogen, techniek en tijd.

Wanneer het hout drogen?

Om je eigen brandhout te maken, zoek en zaag je duurzaam hout in de lente of in de zomer. Het hout heeft meer dan zes maanden nodig om uit te drogen, dus als het in de herfst of winter wordt gekapt, droogt het brandhout niet snel genoeg om het volgende jaar bruikbaar te zijn.

De droogtijd is vooral belangrijk als het gaat om grotere stukken of soorten zoals eiken – deze kunnen gemakkelijk meer dan een jaar drogen. Heb je geen tijd om je eigen hout te drogen? Dan kan je haardhout kopen bij Golden Flame!

Hout en kettingzaag

Hout zagen

Zorg ervoor dat je houtblokken de juiste lengte en maat hebben voor de houtkachel waarvoor je ze wilt gebruiken. Door hout te zagen dat kleiner is dan je brander of vuurplaats, droogt het sneller en hoef je er niets meer aan te doen, behalve wachten tot het hout droog is.

Brandhout bewaren

De beste plek om je verse houtblokken te drogen is buiten. Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt om het hout in een houtschuur of een andere beschutte plaats te plaatsen, betekent dit ook dat je houtblokken geen luchtstroom of zonlicht krijgen.

Lucht en zonlicht zijn nu juist twee dingen waardoor hout sneller droogt. Door het hout binnen te plaatsen, kan het drogen tot twee keer zo lang duren als wanneer je het buiten laat drogen.

Voor meer informatie kan je ook terecht in ons artikel omtrent een houtopslag van betonnen u-elementen. Zo weet je hoe je het hout kan drogen en hoe dit te realiseren is!

Droog hout

Zo droog je brandhout

Je deelt je opslagruimte zo in dat het hout niet zal rotten. Gebruik eerst oude pallets of iets dergelijks als basis om het hout van de grond te tillen. Maak een geïmproviseerd dak zodat zon en warmte het hout nog kunnen bereiken, maar regen voor een groot deel niet.

Stapel vervolgens het gezaagde hout in een enkele rij naar boven. Dit is bedoeld om de zon en de wind te helpen de afgesneden uiteinden te bereiken om het vocht naar buiten te trekken en het droogproces te versnellen.