De voordelen van Bakeliet

Indien jij nog niet bekend bent met de kunststof bakeliet dan kunnen wij je vertellen dat je in dit geval bij het juiste webadres bent aangekomen.

De naam bakeliet zegt wellicht niet zo veel, het materiaal is echter op veel meer plekken te vinden dan je vooraf denkt en kent bijzonder handige toepassingsmogelijkheden. Hier gaan wij uiteraard meer over vertellen.

Daarnaast vertellen we je ook een meer over de geschiedenis van dit veelzijdige materiaal.

In dit blogartikel gaan we alles vertellen over bakeliet en van welke voordelen je kunt profiteren indien je besluit om gebruik te maken van dit materiaal

Wat is bakeliet precies?

Bakeliet is een slijtvaste en enorm sterke kunststof en dit materiaal wordt al jarenlang gebruikt. Dit komt dan ook doordat bakeliet over enkele unieke kenmerken beschikt. Zo is dit materiaal bijvoorbeeld weersbestendig, hittebestendig, slagvast en beschikt het daarnaast over een uitstekende isolerende werking.

Wist je echter dat bakeliet de eerst ontwikkelde kunststof was en al in het jaar 1909 ontwikkeld werd? Sinds de introductie van deze kunststof is de rest eigenlijk geschiedenis en zijn er vele verschillende producten van dit materiaal gerealiseerd, denk bijvoorbeeld aan een bakeliet stopcontact.

Er zijn naast bakeliet nog veel meer fijne kunststoffen met enorm veel toepassingsmogelijkheden. Bekijk eens onze top 3 hardste kunststoffen voor meer informatie!

De geschiedenis van bakeliet

Zoals we hierboven in de tekst al even kort aanhaalden werd dit materiaal in het jaar 1909 ontwikkeld door de Amerikaan (van Belgische komaf) Leo Hendrik Baekeland. In het begin van de 20e eeuw experimenteerde hij met verschillende materialen, zoals fenol en formaldehyde.

Uit deze experimenten ontwikkelde hij vervolgens het nieuwe materiaal bakeliet, wat in de toekomst onder andere gebruikt zou worden voor het maken van een bakeliet schakelaar.

De voordelen

De belangrijkste voordelen van bakeliet is dat dit materiaal hard blijft bij hoge temperaturen. Dit zorgde ervoor dat dit materiaal uitstekend gebruikt kon worden bij de productie van materialen onder hoge temperatuur.

Daarnaast lag de kostprijs relatief laag, waardoor dit materiaal ook nog enkele belangrijke economische voordelen met zich meebracht. Het duurde dan ook niet lang, voordat de toepassingsmogelijkheden uitgebreider werden dan enkel en alleen de elektro industrie. Zo vindt je tegenwoordig ook deurknoppen of telefoons van bakeliet.

Ook vandaag de dag wordt er nog veelvuldig gebruikgemaakt van dit materiaal en dit is naar onze mening dan ook niet meer dan logisch, aangezien de eigenschappen van het kunststof materiaal nog steeds een streepje voor hebben ten opzichte van andere kunststof materialen.