5 manieren om een muizenval te maken

Het vangen van een muis hoeft geen moeilijke klus te zijn, met een goed voorbeeld en een beetje creativiteit kom je al een heel eind. Het belangrijkse ingrediënt bij het vangen van een muis is geduld. In dit artikel laten we verschillende manieren zien hoe je een muizenval kunt maken. Waaronder verschillende diervriendelijke muizenvallen, het is immers niet altijd toegestaan om muizen te doden. Denk hierbij aan de beschermde diersoorten zoals bos- en veldmuizen. Meestal gaat het om de gewone huismuis en valt het doden wel onder een van de opties. Mocht je dit zielig vinden en heb je een goede locatie in de natuur om hem vrij te laten? Dan is een diervriendelijke muizenval de beste manier.

Signalen van muizen herkennen

Hoe herken je of je last hebt van muizen? ga eens rondspeuren en let dan vooral op de volgende kenmerkende signalen:

 • Knaagsporen – muizen kunnen met gemak voedselverpakkingen zoals plastic open knagen.
 • Muizenkeutels – zie je ergens kleine zwarte korrels liggen, bijvoorbeeld achter in kastjes of langs de plinten? dan duidt dit waarschijnlijk op uitwerpselen van muizen.
 • Vreemde geluiden – muizen zijn vooral ’s nachts actief, je hoort ze dan lopen, piepen of andere geluiden maken. Let dan met name op plafonds en onder vloeren.
 • Muizenurine – in de ruimtes waar regelmatig muizen komen, zul je een penetrante geur ruiken van ammoniak.

Welke muis mag je vangen?

Let op, sommige muizen behoren tot de beschermde diersoorten en mogen dus niet gedood worden. Dit betreft bijvoorbeeld de veldmuis, spitsmuizen, bosmuizen en woelmuizen. De gewone huismuis is geen beschermde diersoort en mogen gedood worden. Vangen en in de natuur weer loslaten mag wel. Weet je dus niet zeker over muis het gaat, maak dan gebruik van deze soortzoeker of kies de diervriendelijke variant zodat de muis ongedeerd blijft. Als alternatief kun je determinatie aanvragen bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, ook wel het KAD genoemd. Je kunt dan een monster opsturen (bijvoorbeeld uitwerpselen) van de dieren die je aangetroffen hebt ter onderzoek. Woon je in een gemeente met een serviceovereenkomst, dan is deze dienst voor jou gratis.

Diervriendelijke muizenval

Met een diervriendelijke muizenval is het de bedoeling om de muis te vangen, dus niet met een klem of met vergif. Zodoende kun je de muis op een andere locatie loslaten waar het beestje geen last veroorzaakt. Muizengif past ook niet thuis in een huis met een hond of kat, het gif is niet alleen giftig voor muizen, maar ook voor andere huisdieren. Wij hebben het hele internet afgestruind voor verschillende manieren om een muizenval te maken. We hebben voor jou de beste 5 manieren geselecteerd zodat je zelf aan de slag kunt met het maken van de muizenval.

Muizenval optie 1.

Dit betreft een kleine muizenval die gemaakt is van materialen die bijna iedereen wel in huis heeft of gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Het betreft wel een beetje handigheid om deze te maken maar in de video worden de verschillende stappen eenvoudig toegelicht.

Wat heb je nodig?

 • Waterflesje (0,5 liter)
 • Tweepaar stieken
 • Twee stokjes (bijvoorbeeld satéstokjes)
 • Stukje touw of draad
 • Paperclip
 • Aas (een paar pinda’s)

Betreft gereedschap heb je niet meer nodig als een scherp mesje, bijvoorbeeld een stanleymes en een schroevendraaier met een scherpe punt. Hoe werkt deze muizenval? Bekijk hieronder de video waarin de stappen nogmaals worden toegelicht en je de werking van de muizenval kunt zien.

Muzienval optie 2.

Heeft u last van veel muizen? Dan is deze muizenval wellicht de beste optie. Je kunt met deze muizenval meerdere muizen vangen. Je hebt er echter wel meer ruimte nodig om hem te plaatsen.

Je hebt hiervoor nodig:

 • Emmer (10 liter formaat)
 • Ijzerdraad
 • Karton (minimaal de grote van de opening van de emmer)
 • Blokje hout (contragewicht)

Qua gereedschap heb je een boor nodig, om gaten in de emmer te boren. Daarnaast heb je lijm nodig om gewicht aan het karton te lijmen. Dit kan een lijmpistool zijn of gewoon een goede tube secondenlijm. Bekijk hier de video waarin de diervriendelijke muizenval inclusief werking te zien is:

Muizenval optie 3.

Dit is al een meer geavanceerde versie van een muizenval waarin de muis in een emmer of ander object zal kruipen zonder dat hij er weer uit kan. Deze muizenval werkt in de basis hetzelfde als een wespenval waarin het beestje wel in de ruimte gaat maar er niet meer uit kan komen. Bekijk hier de werking:

Om deze muzenval te maken heb je nodig:

 • Emmer of andere cilindervormig object
 • Stuk karton
 • Waterflesje of stuk plastic in vergelijkbare vorm.
 • Bevestigingsmaterialen, lijm, tyreps

Muizenval optie 4.

Voor de echte knutselaars onder ons hebben we nog een leuke variant op de muizenval gevonden. Hiermee worden muizen in een bak met voer gelokt waar ze vervolgens niet meer uit kunnen. Door de ronddraaiende werking van de blikjes kan en muis niet blijven staan en zal hij na iedere poging terug in de bak vallen. Bekijk hier de werking en stappen om de muizenval te maken:

Muizenval optie 5.

Deze muizenval met wederom een emmer is een variant op muizenval nummer 2, waarbij je kunt kiezen of je de muis levend of dood wilt vangen. In het voorbeeld gebrukt de maker een emmer met water waardoor de muis zal verdrinken. Wanneer je kiest voor een diervriendelijke variant kun je het water weglaten, let wel op dat je een emmer met voldoende hoogte gebruikt. Bekijk hier de toelichting voor het maken van de muizenval:

Muizen lokken

Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.

Muizenval zetten

De beste plek om een muizenval te plaatsen is op plekken waar ze veel lopen, zoals langs muren of balken. Geef de muis geen keuze en zorg ervoor dat het beestje maar op één manier de muizenval kan bereiken. Hierdoor voorkom je dat hij de verkeerde richting op loopt en jou te slim af is.