TV ophangen

Wanneer je een tv gaat kopen dan wordt deze standaard geleverd met een voet of pootjes. Hiermee kun je de televisie op een kastje, tafel of tv meubel plaatsen. Hier zitten echter een aantal nadelen aan, je bent bijvoorbeeld gebonden aan de hoogte van je meubel. Wist je bijvoorbeeld dat (bijna) elke televisie de mogelijkheid heeft om deze voet te verwijderen en er standaard voorbereiding op de televisie zit om hem op te hangen? Dit zijn de vier gaten aan de achterkant ter bevestiging van je TV aan de muur middels een muurbeugel. We geven in dit artikel meer voordelen, manieren en tips voor het ophangen van je tv.

Waarom je tv ophangen?

Er gaan veel voordelen met het ophangen van je tv gepaard. Die we hieronder uitgebreid zullen benoemen. Zitten er dan geen nadelen aan? Natuurlijk wel, maar deze zullen wat ons betreft niet opwegen tegen de voordelen. Denk bij de nadelen bijvoorbeeld aan extra kosten voor een tv ophang systeem (beugel), benodigd gereedschap zoals een boormachine en schroevendraaier en de nodige handigheid. Zijn die laatste twee factoren in jouw geval geen probleem? Blijf dan verder lezen om te zien hoe je zelf een tv kunt ophangen. Heb je geen gereedschap of vertrouw je je eigen klusskills niet? Zoek dan naar een leverancier waarbij het ophangen van een televisie inbegrepen zit.

Flexibiliteit

Een van de belangrijkste voordelen van het tv ophangen aan de muur is de flexibiliteit. Dit vergt natuurlijk wat uitleg want ik hoor je denken, ‘wanneer ik mijn televisie aan de muur bevestig kan ik ‘m niet meer verplaatsen’. Klopt, echter kun je de tv wel op de gewenste hoogte hangen. Stel je wilt in de keuken tijdens het koken televisie kijken, dan is het fijn om de televisie op ooghoogte te hangen zodat je geen nekklachten gaat krijgen. Indien je vanuit meerdere posities in de ruimte de ideale kijkhoek wilt garanderen, kun je kiezen voor een draai- en kantelbaar ophangsysteem.

Ruimte besparen

Doordat je een televisie aan de muur bevestigd, wordt een tv meubel overbodig. Hierdoor kun je ontzettend veel ruimte besparen en toch televisie kijken op de gewenste plek. Daarnaast biedt een tv beugel vaak de mogelijkheid om de televisie strak tegen de muur te bevestigen. Met een voet heb je voor de stabiliteit vaak meer ruimte nodig en zal de tv verder van de muur staan.

Uitstraling

Het design van een tv wordt een steeds belangrijker onderdeel van de gehele ervaring. De nieuwste televisies zijn vaak ontzettend plat en hebben nauwelijks nog een rand rondom het scherm. Hierdoor wordt het haast een schilderij waarnaar je kunt kijken. Door het ophangen zit de bevestiging en bekabeling volledig achter de televisie waardoor de uitstraling strak en clean oogt.

Manieren om je tv op te hangen

In de basis zijn tv beugels voor het ophangen te verkrijgen in drie varianten. De vaste versie, hiermee kun je een tv strak tegen de muur hangen met een minimale tussenruimte. Het is echter niet mogelijk om de tv dan te verdraaien. De tweede variant is een kantelbare beugel. Deze beugels zijn ideaal voor het ophangen van je tv in de slaapkamer. Zo kun je gemakkelijk de televisie hoger ophangen en toch in de juiste kijkrichting kantelen. De derde en meest flexible variant is de draai- en kantelcombinatie. Hierme hangt je tv wel verder van de muur maar biedt het tevens de mogelijkheid om hem te draaien in iedere gewenste richting. Dit is ideaal wanneer hij bijvoorbeeld tussen twee zitgelegenheden hangt.

Andere ophang-tips

Voor andere ophangklussen zoals bijvoorbeeld een schilderij of een wanddecoratie eenvoudig (ver)plaatsen? Geen enkel probleem met de schilderij ophangsystemen van STAS!

Aan deze railsystemen kun je vrijwel alles ophangen. Vandaag hang je schilderijen, tekeningen en foto’s op en morgen verwissel je ze voor spiegels, een prikbord en een kapstok. Deze ophangsystemen zijn een veilige, duurzame oplossing waarmee je tijd en muurreparatie kosten bespaart. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een tv beugel?

De meeste tv beugels zijn universeel, dit betekend dat ze voor vele type televisies geschikt zijn. Echter zijn er wel verschillen in beugels met betrekking tot afmetingen en gewicht.

Het gewicht van de televisie is vaak afhankelijk van de afmetingen. Deze worden vaak in inch bij de specificaties vermeldt. Bij het aanschaffen staat dan bijvoorbeeld, ‘deze beugel is geschikt voor televisies tussen de 34 en 55 inch’. Naast dat de beugel het gewicht van je tv moet kunnen dragen, wil je natuurlijk niet hebben dat de beugel groter is als je tv en in het zicht hangt.

Tv ophangen in 4 stappen

Het ophangen van je tv is een vrij eenvoudig klusje, wanneer je de geschikte beugel hebt gekocht, zijn er enkel nog drie stappen om uit te voeren:

Stap 1. Ophanglocatie kiezen

Naast de locatie waar je televisie wilt kijken, is het belangrijk om te bepalen wat voor soort muur het betreft. Bij een gipswand met houten frame of metal stud is bijvoorbeeld niet iedere plek geschikt om een televisie aan te monteren. Je moet dan bepalen waar het frame zit en exact op die locatie bevestigen. Idealiter kies je een muur met massieve stenen of betonnen binnenmuur, hierbij kan het niet misgaan. Bij een holle of geperforeerde stenen muur heb je grote kans dat de pluggen zich niet vastklemmen en de beugel zich niet vast zal trekken. Dit kun je bepalen aan de hand van tekeningen van je huis of door een klein gaatje uit het zicht te boren.

Stap 2. Het frame aan je televisie bevestigen

De meeste beugels hebben twee delen, het frame (die aan je televisie wordt bevestigd) en het ophangsysteem (die aan de muur wordt bevestigd). Leg de televisie met de beeldzijde op een stabiel oppervlak en zorg dat het beeld niet beschadigd. Gebruik de meegeleverde bevestigingsmaterialen en zorg ervoor dat de haken naar beneden wijzen, de onderkant van je televisie.

Stap 3. Het ophangsysteem tegen de muur bevestigen

Bepaal als eerste de gewenste hoogte door de beugel zonder tv tegen de muur aan te houden. Teken dan af waar de gaten geboord moeten worden. Na het boren van de gaten kunnen de meegeleverde pluggen geplaatst worden. Gebruik een schroevendraaier om het ophangsysteem tegen de muur te bevestigen.

Stap 4. De tv ophangen

De laatste stap is het daadwerkelijk ophangen van de televisie. Dit kun je doen door het frame op de al reeds bevestigde ophanging te hangen. Zorg dat je eerst dat de juiste stekkers geplaatst zijn, zo voorkom je dat je er later niet meer bij kunt.

Je televisie hangt, veel kijkplezier toegewenst!