Wespenval maken

Zit je gezellig buiten in de tuin te barbecuen of zit je voor je tentje op de kamping wordt je plots lastig gevallen door wespen die graag met je mee komen eten. Voor je het weet staat iedereen met zijn handen te zwaaien om de wespen weg te krijgen en liggen de borden op de grond.

Maar gelukkig ben jij er nog en heb je vliegensvlug van een oude fles een milieu vriendelijke wespenval in elkaar geknutseld. Zo kan er rustig doorgegeten worden en na afloop gooi je de fles met wespen en al gewoon weg.

Wil jij dus een wesp vangen of wellicht zelfs een wespennest verwijderen? In dit artikel leggen we in een paar simpele stappen uit hoe je zelf een wespenval kunt maken.

Bouwbeschrijving

  • Voor deze wespenvanger heb je een plastic limonadefles nodig.
  • Snij of knip 2 centimeter onder de flessenhals de limonadefles doormidden.
  • Vul het onderste deel van de fles met een zoete vloeistof.
  • Doe er vervolgens een beetje afwasmiddel bij.
  • Zet het bovenste deel van de fles op zijn kop op het onderste.
  • Er mag maar een paar centimeter ruimte zitten tussen de vloeistof en de bovenkant van de fles.
  • Plak tot slot de 2 helften aan elkaar vast

Als zoete vloeistof kan je bijvoorbeeld cola, verdunde limonadesiroop of bier gebruiken. Wespen zullen hier op af komen en de fles inkruipen. Eenmaal in de fles kunnen ze de weg naar buiten niet meer vinden en landen ze op de vloeistof. Het beetje afwasmiddel zorgt ervoor dat de oppervlaktespanning van de vloeistof verminderd. Hierdoor blijft een wesp niet meer drijven maar zakt hij gelijk in de vloeistof.

Naast wespen worden ook bijen door de zoeten vloeistof aangetrokken. Een druppeltje azijn in de vloeistof schrikt de bijen af. Die zullen dus niet de fles inkruipen. Een wesp trek zich hier niets van aan en kruipt er wel in. Plaats deze wespenval niet op een balkon of te dicht bij je tuintafel. De wespenvanger trekt wespen aan die er in eerste instantie omheen blijven vliegen. Zou je de wespenval te dicht bij je hebben staan dan heb je dus nog altijd last van wespen.