Kunststof of houten kozijnen?

Wanneer je een woning laat bouwen, zal je uiteindelijk ook kozijnen moeten uitkiezen. Maar wat is dan beter? Kunststof of hout? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven en daarom gaan we in dit artikel in op de eigenschappen van kunststof en houten kozijnen. Elk materiaal heeft namelijk haar eigen eigenschappen.

Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat voor kozijn bij jouw woning past en zo kan je een weloverwogen keuze maken. Ben je op zoek naar meer woontips? Je vind ze bij HobbyProjecten!

Kunststof kozijnen

Tegenwoordig worden kunststof kozijnen het meest gebruikt. Kunststof kozijnen bestaan uit verschillende kunststof profielen. Deze profielen worden gemaakt door kleine korreltjes granulaat te verhitten en deze vervolgens door een matrijs te persen. Een matrijs zorgt ervoor dat de vloeistof een bepaalde vorm krijgt. Dit proces noemen we extruderen.

Eigenschappen van kunststof kozijnen

Kunststof kent enkele eigenschappen, zowel positief als negatief. Hieronder bespreken we zowel de positieve als de negatieve eigenschappen.

Positieve eigenschappen van kunststof kozijnen

 • Waarschijnlijk het grootste voordeel van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsarm zijn;
 • Kunststof kan niet rotten;
 • Kunststof kozijnen zijn ook verkrijgbaar in een houtlook. Zo profiteer je van de voordelen van de eigenschappen van kunststof, maar profiteer je ook van de warme uitstraling van hout;
 • Kunststof isoleert goed. Hiermee bespaar je dus op je energierekening.

Nadelige eigenschappen van kunststof kozijnen

 • Kunststof kozijnen zijn moeilijk overschilderbaar. Je zit dus wel een aantal jaar vast aan dezelfde uitstraling van je kozijnen;
 • Beschadigingen op kunststof kozijnen zijn moeilijk te repareren. Kunststof is wel sterk dus de kozijnen zullen niet heel snel kapot gaan, maar wanneer dit toch gebeurt moet al snel het gehele kozijn vervangen worden.

Eigenschappen van houten kozijnen

Hout wordt uiteraard gemaakt van bomen. Voor kozijnen wordt vaak hardhout gebruikt, omdat dit een van de sterkste soorten hout is. Ook hout heeft natuurlijk haar eigen eigenschappen. Hieronder wordt daar verder op ingegaan.

Positieve eigenschappen van houten kozijnen

 • Hout heeft een mooie look. Veel mensen die kiezen voor kunststof kozijnen willen alsnog graag een houten uitstraling;
 • Kleine beschadigingen zijn gemakkelijk te repareren;
 • Hout is overschilderbaar. Wanneer je iemand bent die van veranderingen houdt, zijn houten kozijnen dus uitermate geschikt voor je. Zo kun je bijvoorbeeld om de zoveel jaar eens een nieuw kleurtje aan je kozijnen aanbrengen.

Negatieve eigenschappen van houten kozijnen

 • Hout kan rotten;
 • Houten kozijnen hebben veel onderhoud nodig. Je moet ze bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd overschilderen. Hou je dus niet van gedoe? Dan kun je beter geen houten kozijnen nemen;
 • Houten kozijnen zijn erg prijzig;
 • Houten kozijnen zijn niet weerbestendig.

Welke kozijnen kies je nu?

Het is lastig om voor iemand te bepalen welke kozijnen hij of zij moet nemen. Het ene kozijn is niet beter dan het andere kozijn. Het is voornamelijk belangrijk om naar de eigenschappen van de verschillende kozijnen te kijken.

Ben je nogal lui aangelegd? Neem dan geen houten kozijnen, aangezien dit gewoon veel onderhoud vergt. Ben je iemand die graag veranderingen aan brengt, oftewel een echte doe-het-zelver? En wil je graag eens in de zoveel tijd een nieuwe kleur aanbrengen aan je huis? Dan zijn houten kozijnen misschien wel veel beter voor je dan kunststof kozijnen.

Ga daarom alle eigenschappen van de verschillende kozijnen na en match dit met de eigenschappen van je eigen persoonlijkheid.