Besparen op je Printkosten

Betaal jij nog te veel voor je printkosten en weet je niet hoe je hierop kunt besparen? In dit artikel geven wij de oplossing!

We printen allemaal weleens wat, maar de een print misschien wat meer dan de andere. Als je veel print, kan dit nog weleens in de papieren lopen. Wist je namelijk dat inkt een van de duurste vloeistoffen op aarde is? Nee? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij nog tot misschien wel 80% op je printkosten kunt besparen.

Bekijk al onze doe het zelf tips en ervaar hoe makkelijk sommige moeilijke klusjes kunnen zijn.

Waarom is printen zo duur?

Printkosten zijn opgebouwd uit verschillende kostenposten, maar de grootste kostenpost is natuurlijk de inkt. Hierboven gaven wel al even aan dat inkt een van de duurste vloeistoffen op aarde is, maar waarom is deze vloeistof nu zo gigantisch duur?

Daar is een hele simpele reden voor, namelijk omdat de printers veel te goedkoop verkocht worden. Printerfabrikanten maken bijna geen winst meer op hun gefabriceerde printers, maar hier hebben ze een slim trucje op bedacht. De inktcartridges of toners die in hun printers geplaatst moeten worden, maken ze gewoon hartstikke duur. Deze inkt moet uiteindelijk de printers terugverdienen.

Bespaar tot 80% op de inktkosten

De printerfabrikanten zijn natuurlijk niet de enige slimmeriken. Inmiddels wordt er ook inkt geproduceerd door producenten die geen printers fabriceren. Zij hoeven dus ook geen printers terug te verdienen en hebben daar verder dus ook geen belangen in. Hierdoor kunnen zij hun inkt veel goedkoper aanbieden.

De inkt die zij ontwikkelen is echter wel compatible met de printers van de printerfabrikanten. Dit betekent niets anders dan dat de inkt in de printer van de printerfabrikant kan en dat er fatsoenlijk mee geprint kan worden.

Meer manieren om op je printkosten te besparen

We hebben de grootste kostenpost nu belicht, maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om je printkosten te drukken. Hieronder bespreken we de verschillende manieren:

Zwart-wit printen: Inkt is duur, maar kleuren inkt is nog weer duurder dan zwart-wit inkt. Wanneer je dus de mogelijkheid hebt om zwart-wit te printen, kun je dit beter doen dan in kleur printen. Dit kan bijvoorbeeld als een printje niet zo heel belangrijk is. Wil je een moodboard presenteren aan iemand en deze op papier afdrukken, dan kun je beter gewoon in kleur afdrukken. Je moet hier dus zelf een afweging in maken.

Dubbelzijdig printen: Ook papierkosten zijn een onderdeel van printkosten. Papier is niet heel duur, maar alle beetjes helpen. En als je heel veel print, kan zelfs papier aardig aantikken. Ook hier geldt: wanneer je de mogelijkheid hebt, print dubbelzijdig.

Kwaliteit van een printje: Je kunt ook nog de kwaliteit van een printje naar beneden stellen. Bij sommige printers kan dit via de printerinstellingen. Zit deze instelling echter niet op je printer? Dan kun je ook via Word de kwaliteit van je printje naar beneden stellen. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen.

  • Open het document dat je wilt printen;
  • Ga naar bestand;
  • Ga naar afdrukken;
  • Ga naar pagina-instellingen;
  • Ga naar het tabblad “papier”;
  • Ga naar afdrukopties;
  • Ga naar geavanceerd;
  • Scrol naar onderen tot je bij “afdrukken” komt;
  • Vink hier het vakje “conceptkwaliteit gebruiken” aan.

Top! Je print nu met lage kwaliteit en dit scheeltje weer wat in inktkosten.

Lettertype: Misschien een minder voorhand liggende tip, maar ook het lettertype heeft invloed op je inktverbruik. Het ene lettertype gebruikt namelijk meer inkt dan het andere. Ecofont is een lettertype dat speciaal ontwikkeld is om inkt te besparen. Zij claimen dat je met hun inkt 50% op je inktkosten kunt besparen. Je moet wel een licentie aanschaffen. Zoek je een gratis lettertype waarmee je inkt kunt besparen? Dan kun je Garamond proberen.

Printbeleid: Tot slot gooien we er nog even een dooddoener in. Let op wat je print en print niet elk wissewasje uit!