Roest verwijderen

Roest of corosie is de aantasting van metalen als een resultaat van een elektrochemisch proces. Ijzer met name gaat roesten doordat het in contact komt met water en zuurstof. Hierdoor krijg je een roodbruine substantie die het metaal aantast en ongewenste vlekken kunnen geven. Het verwijderen van roestvlekken is een vervelende en lastige klus, in dit artikel geven we een paar tips om met onder andere huishoudartikelen roest te verwijderen.

Roestvlekken verwijderen met huishoudartikelen

Er zijn een aantal handige methodes om materialen te ontroesten zonder daarvoor speciale middelen aan te schaffen. Veel mensen hebben deze middelen standaard in huis en kan al een oplossing bieden voor veelvoorkomende roestproblemen.

Zout en citroen

De combinatie van deze twee middelen, zout en citroensap zijn een ware roestoplosser. Strooi als eerste het zout op de roestvlekken en sprenkel vervolgens citroen of limoensap over het geheel. Laat dit een paar uur intrekken en gebruik vervolgens een harde borstel om het roest te verwijderen.

Azijn

Iedereen weet dat azijn zuur is, maar wist je ook dat hierdoor azijn een goede roestverwijderaar is? Het azijn reageert op roest waardoor het zal loskomen van ijzeren oppervlaktes. Zorg dat het voorwerp goed met onverdunde azijn doorweekt is en laat het minimaal een dag staan, zodoende kan het roest oplossen. Daarna kun je met bijvoorbeeld een staalborstel het roest verwijderen.

Cola

Wist je dat je kunt roest verwijderen met cola? Iedereen heeft wel een fles cola in huis en het werkt ook nog eens effectief tegen corrosie op metaal. Leg je voorwerp in een bakje gevuld met cola en laat het minimaal 24 uur staan. Dan kun je het roest, mits niet te hardnekkig, zo van het voorwerp vegen.

Soda en aardappelen

Het klinkt als een rare combinatie, een aardappel en soda… echter zijn deze twee samen goed om kleinere oppervlakkige roestvlekken te verwijderen. Hoe het werkt: je snijd de aardappel doormidden en bestrooid deze met soda (ook wel baksoda genoemd). Hiermee wrijf je over de roestvlek. Heb je bijvoorbeeld roestig bestek of andere kleinere voorwerpen? steek deze dan in de aardappel en laat het een paar uur staan.

Zoals je ziet zijn er verschillende trucjes om met huishoudartikelen van roest af te komen. Wat voor alle methodes geldt, roest heeft tijd nodig om te ontstaan en dus ook tijd nodig om er weer vanaf te komen.

Roestige moeren losmaken

Een welbekend probleem bij de echte hobbyist, vastgeroeste moeren en bouten. Je krijgt er totaal geen beweging in of de moer zal zin vorm verliezen (dol draaien). We eindigen dit artikel met een extra tip voor dit specifieke probleem.

Een moer is meestal een bevestigingsmiddel die bedoeld is om later ook weer eens los te kunnen maken. De eenvoudigste methode om de moer in takt te laten en deze te smeren. Dit kan met bijvoorbeeld kruipolie, denk aan WD-40. Spray de speciale olie rondom de moer en tik er desnoods met een hamertje op zodat het goed in de kieren trekt. Snel genoeg kun je de moer losdraaien.

Lukt het dan nog niet? probeer dan de moer met een brander warm te maken, hierdoor zal moer uitzetten en kan zodoende minder klemmen.

Mocht je er nog steeds niet uitkomen, dan kan je ook een klus plaatsen op Zoofy, zo kan een ervaringsdeskundige je helpen met het project.