Een vogelhuisje of nestkast maken is een simpel maar leuk doe het zelf project om bijvoorbeeld samen met je kinderen te doen. Hiermee kun je meer vogels in je tuin lokken om ze te spotten en help je de natuur een handje. Let wel op wanneer je een nestkastje gaat maken dat de invliegopening groot genoeg is, deze verschilt namelijk per vogelsoort maar hier gaan we later nog dieper op in.
Wat heb je nodig?
In ons voorbeeld gaan we een simpel vogelhuisje maken met houten planken tussen de 14 en 18 centimeter breedte. Hiervoor heb je nodig:
- Weerbestendig hout, plank van 1,5 meter is voldoende;
- Stokje, om onder de opening te plaatsen;
- Bevestigingshaak (indien je ‘m later wil ophangen);
- Gereedschap, zaag, hamer, schuurpapier en boor;
- Bevestigingsmaterialen, spijkers, houtlijm.
Zoals hierboven benoemd, raden we aan om hout te gebruiken die bestemd zijn tegen weersinvloeden. Denk hierbij aan lariks-douglas, eiken of multiplex. Zodoende gaat je nestkastje niet meteen rotten. Zorg er ook voor dat het kastje later nog open kan, zodat je hem na ieder broedseizoen schoon kunt maken.
Stap 1.
Als eerste stap, voordat je het vogelhuisje gaat knutselen, dien je de afmetingen te bepalen. Bij bijvoorbeeld een nestkast voor een koolmees kun je de volgende formaten aanhouden: hoogte van 25-30 centimeter en een breedte/diepte van 12 centimeter. Maak het dakje schuin zodat het water er eenvoudig van af kan lopen. Het invlieggat voor een koolmees dient minimaal 32mm te zijn. Het kan helpen om het vogelhuisje eerst op papier uit te tekenen.
Stap 2.
Zaag de plank op de juiste afmetingen zodat je alle onderdelen compleet hebt. Voorzie de voorkant alvast van een gat met een speciale gatenzaag, of wanneer je die niet hebt kun je ook een decoupeerzaag gebruiken.
Stap 3.
Schuur de randen van het gezaagde hout zodat het geen splinters vormt. Dit kan met een schuurpapiertje of schaaf.
Stap 4.
Monteer de gezaagde panelen als een doosje in elkaar en gebruik hiervoor de spijkers of schroeven. Indien je een hardere houtsoort gebruikt, is het aan te raden om eerst de gaatjes voor te boren. Hierdoor voorkom je dat het hout gaat splijten.
Stap 5.
Zaag nog een klein gaatje onder het invlieggat en plaats daarin het stokje. Zo kan de toekomstige bewoner makkelijker landen alvorens hij het huisje ingaat.
Vogelhuisje ophangen
Mooizo, het vogelhuisje is klaar dus nu is het tijd om hem op te hangen. Dit kan op verschillende manieren en is afhankelijk van jouw tuin wat mogelijk is. Belangrijk is dat het vogelhuisje op een rustige plek hangt waar vogels zich veilig voelen. Het liefste niet in de volle zon en beschut tegen wind. Let ook op de aanvliegroute, het nestkastje moet vanuit de lucht bereikbaar zijn. Hieronder laten we verschillende opties zien.
Als een boom in je tuin hebt, kun je het vogelhuisje eenvoudig ophangen aan een boom. Bomen bieden beschutting tegen zon en regen en geeft de vogel een vertrouwd gevoel.
Indien je geen boom ter beschikking hebt, is een paal een goed alternatief. Deze staat het liefste een beetje beschut zoals op bovenstaande foto.
De laatste optie is een vogelhuisje in de boom op bijvoorbeeld een sterke tak plaatsen of hangen. Let wel op dat het huisje stevig staat of hangt zodat het bij een harde wind niet naar beneden kan vallen.
Wil jij toch liever je eigen huis upgraden? Een vloerkleed kan hierin al veel betekenen. Zoek bijvoorbeeld eens naar Oosterse vloerkleden en creëer een authentieke sfeer in huis.
We wensen jullie heel veel succes met vogelhuisjes maken!