Inspirerende DIY projecten met pallets

Er zijn online veel goedkope of zelfs gratis advertenties te vinden voor het kopen of verkrijgen van pallets. Wat voor de een rotzooi is, is voor de ander een ingrediënt voor zijn of haar volgende project. Het enigste wat je dan nodig hebt is inspiratie en het juiste gereedschap. Als jij zorgt voor het gereedschap, zorgen wij voor de inspiratie.

Pallets zijn ontzettend veelzijdig, wat je er van kunt maken is bijna eindeloos. Pallets bestaand doorgaans uit een paar planken en dwarsliggende balkjes. Dit in combinatie met de bewerkbaarheid van hout maakt het een ideale basis voor vele leuke en creatieve zelfgemaakte meubelstukken. Pallet meubels zijn daardoor sterk in populariteit gegroeid door de vintage look.

Pallet bed

Met pallets heb je een prima basis voor jouw bed, zonder al te veel bewerking maak je een ventilerende bodem voor een bestaand matras. Door een of meerdere lagen pallets te stapelen bepaal je de instap hoogte van je bed.

Door ook nog een of meerdere pallets rechtop achter het bed te plaatsen ontstaat er een soort hoofdbord. Dit geeft extra uitstraling aan je bed en de mogelijkheid om een bedlampje te monteren.

Insectenhotel van pallets

Insecten zijn zeer nuttige beestjes die helpen in je tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijen die de planten bestuiven of lieveheersbeestjes die bladluizen eten. Een insectenhotel geeft ruimte voor het leggen van eitjes en een plek om te overwinteren. Met pallets maak je het frame, de omlijsting van het geheel. Zorg ervoor dat de pallets goed aan elkaar gemonteerd zitten middels spijkers of schroeven.

Maak daarna de zijkanten dicht met planken die je van de onderkant van de pallet afhaalt of zoek ergens nog wat extra oude planken. De laatste stap is het toevoegen van de accessoires om bescherming te bieden voor de juiste soort insecten. Je hebt hier veel verschillende mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan het boren van gaten in houten stammetjes voor de bijen. De gaatjes mogen bestaan uit verschillende diktes tussen de 4 en 8 mm. Holle stokken, riet en bamboe zijn perfect voor alle soorten insecten om in te schuilen tegen weer en wind.

Bureau pallethout

Een pallet heeft van zichzelf al de vorm van een tafelblad. Afhankelijk van hoe groot bureau wenselijk is zoek je een passende pallet. Dit voorkomt dat je pallets moet verlengen of aan elkaar maken. Plaats één pallet horizontaal op twee verticaal geplaatste pallets. Bij grote pallets kun je deze het beste met de lange zijde op de horizontaal plaatsen. Mocht dit niet goed uitkomen en de werkhoogte van het bureau te hoog of te laag worden, denk dan aan alternatieven zoals stijgerbuizen of schragen.

Om van de pallet een mooi vlak geheel te maken, zonder dat er spullen tussen de planken vallen, heb je verschillende opties. Ten eerste kun je dunnere planken of latten plaatsen in de kieren van de pallet. Een andere manier, zoals in de afbeelding hierboven te zien is. Is het plaatsen van een glazen plaat. Hiermee blijf de industriële uitstraling van de pallet behouden en kun je toch comfortabel werken zonder dat er een pen tussen de lamellen valt.

Heel veel succes met een van de nieuwe hobby projecten met pallets.