Betonpoeren plaatsen

Hoe moeten betonpoeren geplaatst worden? Je leest er alles over in dit handige artikel

Een betonpoer plaatsen is een simpele klus die uitstekend zelf kan worden gedaan en kan dus zeker toegevoegd worden aan jouw doe-het-zelf projecten. Voor diverse bouwconstructies is het belangrijk dat ze kunnen rusten op een stabiele en stevige fundering.

Deze is eenvoudig te realiseren door als basis hiervoor betonpoeren te gebruiken. Deze komen voor het grootste gedeelte in de grond te staan. Op het gedeelte dat boven de grond uit blijft steken kan, met speciaal bevestigingsmateriaal, een paal of staander van de constructie worden bevestigd.

Hierdoor staat deze vrij van de grond waardoor het niet weg kan zakken of op den duur scheef zakt. Bovendien blijft het op deze manier beschermd tegen optrekkend vocht uit de bodem en staat het stevig verankerd. Zo krijgt de wind er geen vat op.

beton gieten

Meten is weten

Voordat er begonnen wordt met het graven van een gat voor het plaatsen van een betonpoer, moet eerst bepaald worden waar deze exact moet komen. Bij een constructie waarvoor meerdere poeren vereist zijn zoals een veranda, tuinhuisje of een schutting is het handig om alle gaten uit te graven. Zo kun je bij een betonpoer plaatsen direct checken of ze allemaal haaks en waterpas staan.

Wanneer een bouwwerk een hoog gewicht heeft kun je voor extra stabiliteit van de poer een funderingstegel of (oude) stoeptegel onderin het gat plaatsen. Laat bij een betonpoer plaatsen ook rondom een beetje extra ruimte vrij.

Wanneer alles goed staat kan het gat weer gedicht worden. Om een betonpoer muurvast te bevestigen is het raadzaam om dit te doen met snel- cement of beton.

Meet apparatuur

Een betonpoer plaatsen voor een schutting

Bij een schutting kan men beter een betonpoer plaatsen die een rechthoekige vorm heeft. Omdat deze erfafscheiding uit meerdere delen bestaat kunnen deze modellen vlak naast elkaar worden geplaatst. Zo sluiten de schuttingdelen strak op elkaar aan en aan de eventuele bestrating.

Voor solitaire palen of staanders van bijvoorbeeld een carport of speeltoestel kan men beter een betonpoer plaatsen met een trapeziumvorm. Omdat deze aan de onderkant breder uitloopt wordt het gewicht in de ondergrond beter verdeeld. Je ziet het, een betonpoer plaatsen is een eenvoudig karwei. Omdat de poer vervaardigd is uit duurzaam prefab beton en het oersterk is ontstaat er een fundering waar je een hele tijd mee vooruit kan.

Huis in de bossen

Hoe weet je welke betonpoer je nodig hebt?

Er zijn vele verschillende soorten betonpoeren. De meest voorkomende maten zijn 12×12, 15×15, 18×18 en 20×20 cm. De hoogtes verschillen vaak tussen 50 of 60 cm. Het kiezen van de juiste maat is afhankelijk van de dikte van de houten paal die erop geplaatst wordt.

Heeft je terrasoverkapping of veranda houten palen van bijvoorbeeld 15×15? Kies dan voor de betonpoer met dezelfde kopmaat zodat de paal en de poer mooi op elkaar aansluiten.

Voor de grotere, zwaardere bouwconstructies zijn er ook betonnen poeren die schuin aflopen. Zo wordt de kracht van het object dat het op de grond uitoefent nog beter verdeeld. Daarnaast zijn ze in twee kleuren verkrijgbaar: grijs en antraciet. Laatstgenoemde geeft jouw bouwconstructie een nog luxere uitstraling en maakt het helemaal af!