In de bestratingswereld is de betontegel de afgelopen jaren uitgegroeid tot een heuse klassieker. En terecht! Door de talloze kleuren, afmetingen en afwerkingen is de betontegel geschikt voor elke smaak en budget. Daarnaast zijn ze modern, stevig en zeer multifunctioneel.
In dit artikel vertellen wij alles over betonnen tuintegels, van de verschillende soorten tot aan het onderhoud van de tegels. Voor alles tuin-gerelateerd kan je immers terecht bij Hobbyprojecten!
Verschillende soorten tegels
Wist je dat er vier soorten betontegels zijn? Onbehandelde betontegels, betontegels met een deklaag, geïmpregneerde betontegels en gecoate betontegels. Gaat jouw voorkeur ook uit naar het materiaal beton en zoek je tegels die lang mooi blijven? Overweeg dan betontegels die geïmpregneerd zijn en lees hieronder meer over de eigenschappen!
Geïmpregneerde betontegels zijn beter bestand tegen vuil en vocht dan onbehandelde betontegels en behouden daarnaast hun natuurlijke uitstraling. Dit komt doordat de bovenste tien millimeter van een geïmpregneerde betontegel is doordrongen met een beschermend impregneermiddel.
Omdat de bovenste laag doordrongen is, ligt het niet als een duidelijk zichtbare beschermlaag op de betontegel. Dit zorgt ervoor dat de geïmpregneerde betontegel minder gevoelig is voor krasvorming dan de populaire gecoate tegels.
Bij een gecoate tegel ligt de bescherming óp de tegel en ontstaan er krassen in de coating als er met hardere materialen overheen geschuurd wordt (bijvoorbeeld steentjes onder schoenen, poten van terrasstoelen).
Tip: Heb je liever wat meer hout in je tuin? Bekijk dan ons artikel over het aanleggen van een vlonderterras!
Onderhoud van de tegels
De kenmerken van geïmpregneerde betontegels zijn aanzienlijk beter dan die van onbehandelde betontegels. Dit maakt geïmpregneerde betontegels onderhoudsvriendelijk, maar let op: niet onderhoudsvrij!
Het is belangrijk om ook betontegels die geïmpregneerd zijn met enige regelmaat te reinigen om groene aanslag en organische vlekvorming (bijvoorbeeld bladeren en vogelpoep) te voorkomen.
Vlekvorming veroorzaakt door organisch vuil zijn erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen. Zelfs bij geïmpregneerde betontegels – ongeacht het product en de fabrikant – zullen vlekken en vervuiling optreden als ze niet regelmatig worden onderhouden.
Onderhoud van een geïmpregneerde betontegel
Een geïmpregneerde betontegel verliest na verloop van tijd zijn weersbestendigheid. In de loop der tijd zal de werking van het beschermende impregneermiddel verloren gaan.
Voor langer kleurbehoud en beter kun je betontegels zelf opnieuw impregneren. Dit kan met een middel zoals WS Seal & Protect. Zorg er wel voor dat de betontegels vooraf schoon en droog zijn. Hoe schoner de betontegels, hoe effectiever de werking van het impregneermiddel.
Gebruik voor het reinigen een middel voor het verwijderen van groene aanslag en eventueel een primer voor optimale hechting. Het wordt afgeraden om de betontegels met een hogedrukspuit te reinigen.
Het gebruik van een hogedrukspuit veroorzaakt corrosie en porositeit en beschadigt de betontegel onherstelbaar. De betontegel zal hierdoor sneller weer vies worden.
Kalkuitbloei en betonproducten
Kalkuitbloei wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen het cement in de betontegel en het regenwater dat erop valt. Hoe minder goed het regenwater door kan dringen in de betontegel, hoe groter de kans dat kalkuitbloei uitblijft.
Dit zorgt ervoor dat onbehandelde betontegels heel gevoelig zijn voor kalkuitbloei en geïmpregneerde en gecoate betontegels hier minder last van hebben.
Wil je absoluut geen kalkuitbloei? Kies dan voor keramische tegels. Deze bevatten geen cement en dus kan er ook geen chemische reactie optreden.
Raadpleeg een specialist
Het is altijd aan te raden om een specialist te raadplegen als je nog niet zeker weet welke betontegels het beste passen bij jouw situatie. Zo zijn er veel websites zoals Budget-Bestrating.nl die verschillende (geïmpregneerde) betontegels aanbieden van leveranciers uit heel Nederland.
Bel de klantenservice en vraag welke betontegels door het bedrijf worden aangeraden. Je kan natuurlijk ook langs bij een fysieke showroom. Dan kun je zelf de betontegels zien en voelen.