Naast de fietsen handelaar bestaat er nog een tweede duister circuit waar je tweedehands fietsen kunt kopen. Meestal met het opengebroken slot er nog aan. Deze handelaars kom je vaak ’s avonds tegen als ze, vergezeld van een betonschaar, op zoek zijn naar een nieuwe aanwinst voor hun handeltje. Het is tegenwoordig dan ook geen overbodige luxe je fiets te beveiligen. Bijvoorbeeld met een fietsalarm. Zo weet je in ieder geval zeker dat ze jou fiets laten staan.
Bij dit alarm is het de bedoeling dat je het printje onder je zadel monteert. Voor de drukknopjes “aan” en “uit” worden reed schakelaars (magneet schakelaars) gebruikt die je zowel links (aan) als rechts (uit) onder je zadel vastzet. Door nu een magneet links tegen je zadel te houden activeer je het alarm. De 3e reed schakelaar moet je op je voorvork monteren en een magneetje tussen je spaken. Wil de dief er met je fiets vandoor gaan, dan draait het wiel èèn keer en het alarm gaat af. In plaats van deze reed schakelaar kan je ook de bewegingsmelder op je printje solderen. Een batterij gaat zo’n 260 uur mee.
Onderdelenlijst
- Printplaatje
- Condensator: 2x 100nF
- Weerstanden: 3x 10K, 3x 470K
- Transistoren: BC547, BC557, TIP42C
- Thyristor: BT149D
- Batterij + clip (9V)
- 9V Buzzer
- 3 Reed schakelaars + Magneet
Bouwbeschrijving
- Steek alle onderdelen door de gaatjes van het printje en soldeer ze aan de onderkant vast. Gebruik ijzerdraad om ze te verbinden.
- Gebruik geïsoleerd draad voor de reed schakelaars.
- Test de schakeling met een magneet en monteer hem op je fiets.
- Voor een bewegingsmelder kan je een balpenveertje gebruiken.
- Soldeer daarvoor een stevig stukje ijzerdraad recht omhoog op het printje en schuif daar de veer overheen. Soldeer ook deze op het printje vast. Beweegt nu je fiets dan zal ook het veertje bewegen en raakt daarbij de draad waardoor het alarm af gaat.