Verwarming ontluchten

Wanneer er lucht in uw leidingen zit van de centrale verwarming, zullen de radiatoren minder snel warm worden. Dit betekend dat u onnodig energie verspilt bij het opwarmen van uw huis. Door regelmatig uw verwarming te ontluchten kunt u dit verhelpen. We raden aan om dit minimaal éénmaal per jaar te doen zodat u zeker bent dat er geen onnodige weerstand in uw CV zit dat voor energieverspilling kan zorgen. Verspillen van energie betekend verspillen van geld, wie wil dat nou? Het is ook belangrijk om te weten dat u echt geen vakman hoeft in te schakelen om uw radiatoren te ontluchten.  U hebt hiervoor enkel een ontluchtingssleutel en een (vaat)doek voor nodig.
In dit artikel laten we u in een paar eenvoudige stappen zien hoe het ontluchten van een verwarming werkt.

Hoe weet ik of ik mijn verwarming moet ontluchten?

Indien uw verwarming niet goed warm wordt terwijl uw thermostaat goed staat, dan kan het betekenen dat er lucht in uw centrale verwarmingssysteem zit. Het kan voorkomen dat het enkel in één van de ruimtes de radiator niet warm wordt, hier heeft de lucht zich verzameld. Dit zal zich meestal in de hoogstliggende ruimte voordoen omdat lucht naar het hoogste punt verdreven zal worden.

Tevens kunt u dit herkennen aan een borrelend of tikkend geluid bij de radiatoren. Dit komt meestal voor bij de start van het koudere seizoen, rond de herfst wanneer u sinds langere tijd weer gaat verwarmen. Controleer ook voor de zekerheid even de waterdruk in uw cv-systeem. Gaat u uw cv ontluchten? Vul de ketel dan zowel voor als na het ontluchten bij.

Ontluchten van uw CV: het stappenplan

In het stappenplan gaan we ervan uit dat de cv nog koud is en u wellicht nog niet alle radiatoren verwarmd heeft gehad. Mocht dit wel het geval zijn, kunt u direct starten met stap 3.

  1. Als eerste draait u alle radiatoren in huis volledig open.
  2. Zet de thermostaat 15 minuten lang op minimaal 25 graden, hierdoor zal de lucht zich bij de ventielen van de radiatoren verzamelen.
  3. Na 15 minuten kunt u de thermostaat weer naar beneden draaien, zo laag mogelijk. Zodoende zal de ketel stoppen met verwarmen.
  4. Wacht een aantal minuten en draai dan alle radiatoren in huis dicht. Zoals u normaal een radiator wilt uitschakelen.
  5. Nu kunt u beginnen met het ontluchten. Gebruik hiervoor de ontluchtingssleutel om de radiator te ontluchten. Begin altijd met de laagste radiator in huis. De ontluchter zit altijd aan de bovenkant van de radiator en heeft een vierkante plug waarop uw ontluchtingssleutel past.
  6. Draai de ontluchting open tot er water uitkomt. Gebruik een doek om het water op te vangen. Houd deze bij de kleine opening (het ventiel) daar zal het water uitkomen. Draai daarna de ontluchter weer helemaal dicht. Ga op deze manier alle radiatoren in huis af.
  7. Wanneer u alle radiatoren heeft gehad, kunt u deze weer (indien gewenst) opendraaien zodat de ruimte zal verwarmen.
  8. Zet de thermosstaat op de juiste instelling zodat deze weer gaat branden en het systeem warm wordt.
  9. Controleer na een aantal minuten de waterdruk in de cv-ketel. Deze heeft een meter en moet minimaal 1,6 en maximaal 2 bar zijn. Vul indien nodig het water aan tot het gewenste niveau.
  10. U bent nu klaar, uw verwarming is ontlucht!

Vloerverwarming ontluchten

Vergeet ook uw vloerverwarming niet te ontluchten, deze zit meestal aangesloten op uw centrale verwarming. Het ontluchtingsventiel van de vloerverwarming kunt u meestal vinden bij het centrale punt waar de slangen in de grond gaan (hier bevindt zich ook meestal de waterpomp).

Ontluchtingssleutel

Voor het onluchten van een radiator heeft u een speciale ontluchtingssleutel nodig. Dit is een klein sleuteltje met een vierkant gat. Mocht u deze niet hebben of simpelweg kwijt zijn, dan kunt bij iedere bouwmarkt terecht om er een te kopen. Ze zijn altijd universeel dus u hoeft niet bang te zijn dat hij niet past.