Lekker ontspannen en zorgeloos een hobby beoefenen. Dat is toch een heerlijk gevoel, vooral in het weekend als het werk even stil ligt. De meeste mensen staan er waarschijnlijk niet bij stil, maar een hobby kan ook voor kleine of grote gevaren zorgen. Zorg daarom voor de juiste veiligheid, bijvoorbeeld in de vorm van veiligheidsschoenen.
Bijvoorbeeld: in je vingers snijden, in glas stappen of een zwaarder apparaat per ongeluk laten vallen. Het is natuurlijk niet te hopen, maar dit kan allemaal gebeuren.
Wij hebben je al tips gegeven over hoe je veilig kan klussen. In dit artikel gaan we dieper in op veilig schoeisel in de vorm van veiligheidsschoenen.
Veilige en modieuze werkschoenen
Een goede manier om voorbereid te zijn op een deel van dit soort ongelukjes, is het dragen van veiligheidsschoenen. Een ander woord voor veiligheidsschoenen is werkschoenen. Maar de term ‘werkschoenen’ impliceert dat dit soort schoenen alleen tijdens het werk worden gedragen.
Dat is niet het geval, ook in je vrije tijd staat veiligheid natuurlijk voorop. Want tegenwoordig zien veel werkschoenen er net zo sportief en modern uit als schoenen die je elke dag draagt.
Werk jij wel op de bouw? Bekijk dan eens ons artikel over veiligheid op de bouw. Zo kan je je eigen veiligheid en die van je collega’s waarborgen.
Bekende kledingmerken
Steeds meer bekende schoenen- en kledingmerken vullen hun assortiment aan met een aantal werkschoenen. Bijvoorbeeld Dickies, Timberland en Puma. En dan wordt het dragen van werkschoenen ineens een stuk leuker. Want, wie wil er nou niet een prachtige Timberland werkschoen aan tijdens het hout bewerken, glas blazen of een andere hobby.
De voordelen van werkschoenen
Zoals gezegd, brengt het dragen van de juiste werkschoenen veel voordelen met zich mee. De belangrijkste eigenschap van een werkschoen is bescherming. Dan is de eerste vraag meestal: op welke manieren kan een werkschoen een drager beschermen? Er zijn verschillende normeringen die daar een antwoord op geven.
EN ISO 20345 normering
De meest bekende normering is waarschijnlijk de EN ISO 20345 normering. Deze normering bepaalt of een werkschoen voldoet aan verschillende specifieke veiligheidsnormen. Deze normen zijn verdeeld in verschillende eisen die allemaal een aparte S-codering hebben. Deze S-codering staat voor ‘safety’.
S-coderingen
Zo bestaan er globaal gezien de volgende S-coderingen: SB, S1, S1P, S2, S3, S4 en S5. Een SB werkschoen heeft onder andere een veiligheidsneus die een grote impact kan weerstaan. Naarmate de S-codering toeneemt (van S1 tot en met S5), neemt ook de mate van bescherming toe. De S3 normering is de hoogste normering voor werkschoenen en de S4/S5 normering wordt alleen aan werklaarzen toegekend.
Wanneer komt een werkschoen van pas?
Wanneer is een werkschoen vooral handig? Nou bijvoorbeeld als je per ongeluk door glas loopt. Dan mag je van geluk spreken dat in sommige werkschoenen een antiperforatie tussenzool aanwezig is.
Of als er een zwaar apparaat op je tenen valt. Dan is zo’n veiligheidsneus van staal, composiet of aluminium erg fijn om te hebben. Maar ook bij minder zware ongelukken kan een werkschoen uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als je van vissen houdt.
Er zijn werkschoenen die bijvoorbeeld waterdicht zijn en vuilafstotend. Zo kun je gemakkelijk even in het water staan zonder dat je goede schoenen gelijk vuil worden. Over het algemeen is een werkschoen gemakkelijk schoon te maken.
De verschillende soorten en maten werkschoenen
Werkschoenen zijn er in alle soorten en maten. Net als bij normale schoenen, zijn er merken die beter bevallen dan andere merken. En dat moet je maar net even weten, anders koop je het verkeerde merk.
Het is altijd aan te raden om een specialist te raadplegen als je nog niet zeker bent welke werkschoen je wilt kopen. Zo zijn er veel websites zoals Workplanet die verschillende werkschoenen aanbieden van producenten over de hele wereld.
Bel eens met de klantenservice van een dergelijk bedrijf en vraag welke schoenen door het bedrijf worden aangeraden. Of ga eens langs bij een fysieke winkel. Dan kun je zelf de pasvorm ervaren en het materiaal van de werkschoen. Naast de eerder benoemde merken zijn andere populaire merken: Diadora, Python, Quick, Meindl, Redbrick, Grisport en Magnum.