Nu het coronavirus de hele wereld in zijn grip heeft hebben we veel aanpassingen moeten maken in onze levens. Veel zaken die vanzelfsprekend waren zijn ineens minder vanzelfsprekend of zelfs helemaal niet meer mogelijk. Lekker terrassen of een paar biertjes drinken in de kroeg zijn hiervan goede voorbeelden.
Dit is echter eenvoudig op te lossen door zelf een bar te maken! Toegegeven, je moet hier natuurlijk wel de ruimte hebben, er juist voor wonen en er de financiële middelen voor hebben. Mocht je hier de beschikking over hebben dan kan je door je mouwen op te stroken zelf een bar in huis halen.
In dit artikel gaan wij dan ook alles vertellen over hoe je zelf een bar maakt en zo het kroeggevoel in huis (of tuin) haalt.
1. Kies het gewenste materiaal
Voor je de hamers, spijkers en andere tools tevoorschijn haalt dien je nog het een ander voor te bereiden. De eerste stap is het kiezen van het juiste materiaal. Een echte bar is uiteraard vervaardigd van hout, maar welk type hout kies je? Het type hout heeft namelijk enorm veel invloed op de uitstraling van je hout.
Het hout dient goed bestand te zijn tegen vocht en sterk van karakter te zijn. Hierdoor is niet ieder type hout goed geschikt om gebruikt te worden voor het maken van een bar. De volgende soorten hout worden aangeraden.
- Steigerhout – Steigerhout is een fijn en relatief voordelig type hout. Wanneer je kiest voor een steigerhouten bar dan dien je deze om de twee jaar te onderhouden.
- Voordelen: voordelig, makkelijk te verkrijgen en zowel binnen als buiten goed bruikbaar.
- Nadelen: weinig duurzaam en het kan snel kromtrekken wanneer het nat is.
- Vurenhout – Ook vurenhout moet om de 2 jaar onderhouden worden. De afmetingen van vurenhout zijn enorm gevarieerd waardoor je ook met je bar enorm veel kan variëren.
- Voordelen: voordelig, veel variatie in afmetingen, over verkrijgbaar.
- Nadelen: zonder nabewerking niet duurzaam en enkel geschikt voor binnen.
- Douglas hout – Ga je voor een buitenbar? Dan is Douglas hout uitermate geschikt. Het hout heeft daarnaast een mooie uitstraling ten opzichte van de andere typen hout.
- Voordelen: veel variatie in afmeting, duurzaam en makkelijk te bewerken.
- Nadelen: prijzig en niet overal verkrijgbaar.
- Hardhout – Wil je zeker zijn van een duurzame bar met weinig onderhoud? Dan is hardhout de beste optie. Een bar van hardhout kan je hele leven lang meegaan.
- Voordelen: zeer duurzaam, veel variatie in afmeting en geschikt voor binnen en buiten.
- Nadelen: prijzig en moeilijk te bewerken.
- Pallet hout – Pallet meubels zijn enorm trendy de laatste jaren, waarom dan ook niet een bar van pallet hout? Pallet hout is enorm voordelig en in sommige gevallen zelfs gratis te verkrijgen.
- Voordelen: super voordelig, makkelijk te verkrijgen en makkelijk te bewerken
- Nadelen: weinig duurzaam en smaakgevoelig.
- Barkrukken – Nadat je je favoriete hout hebt gekozen dan dien je ook nog te kijken voor barkrukken. Zoek de beste passende barkruk en bestel deze eenvoudig online!
2. Maak of koop een bouwtekening
Het is mogelijk om gewoon je gang te gaan en de bar te maken zonder een bouwtekening. Wil je echter veel hoofdpijn en extra werk voorkomen? Maak of regel dan wél een bouwtekening. Zo weet je precies wat je te doen staat en voorkom je foutjes.
Locatie bepalen
Om een goede bouwtekening te kunnen maken moet je van tevoren wel een goed inzicht hebben in de locatie van de bar. Wil je deze binnen plaatsen of wellicht buiten? Wil je deze op een ruime plek plaatsen of dient de bar echt precies ergens tussen te passen? Of wil je de bar tussen je keuken en woon- of eetkamer in hebben? Zomaar een aantal vragen die je jezelf dient te stellen voor je je handen uit de mouwen gaat steken.
Afmetingen bepalen
De standaard hoogte van een bar varieert van 95 centimeter tot 120 centimeter. De hoogte van de bar is afhankelijk van de doeleinden wat voornamelijk betrekking heeft of je gaat zitten of staan achter de bar.
Houdt er rekening mee dat de hoogte van de bar ook invloed heeft op de uitstraling ervan. Een grote bar waar je staat is direct wat gezellig dan een lage zit bar. Een zit bar is daarentegen weer comfortabeler.
3. Bouwen en afwerken
Zo, we hebben de voorbereidende stappen doorgenomen en nu begint het echter werk. Stroop de mouwen dus op en volg ons onderstaande stappenplan. Hiermee kan het niet misgaan!
- Begin door de achterkant van de bar te maken. Doe dit door de verticale planken neer te leggen en hier de horizontale planken aan vast te schroeven.
- Vervolgens ga je door met de zijkanten, het proces is hetzelfde als bij de achterkant van je bar.
- Hierna ga je aan de slag met het blad en de boorden van je bar. Schroef het geheel goed in elkaar en zorg ervoor dat alles haaks en waterpas is.
- Niet nodig maar wel handig, als eventuele vierde stap kan je een voetensteun aanbrengen.
- Als laatste stap kan je verlichting aanbrengen om de bar af te maken. Decoreer de bar met jouw favoriete items, zet een paar viltjes neer en beloon jezelf met een biertje aan je eigen bar!
4. Zelf maken of kopen?
We zijn in sneltreinvaart door het stappenproces gevlogen en zo lijkt het wellicht minder werk. We kunnen je garanderen dat het bloed, zweet en tranen op kan leveren en hierdoor ben je wellicht meer geïnteresseerd in het kopen van een bar of het maken uit te besteden.
Wij zetten de voor- en nadelen van zowel een bar kopen als zelf een bar maken op een rijtje.
Voordelen bar maken
- Relatief voordelig, je betaalt immers enkel de kosten van de materialen.
- Je kan de bar precies naar wens maken en zo een custom-made bar creëren.
- De kwaliteit van de bar heb je geheel in eigen handen, als jij een handige klusser bent dan weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt.
- Als echte klusser heb je alle benodigde tools al in huis
- Na afronding van de bar kan je écht trots op jezelf zijn en dan heb je je eerste biertje dubbel en dwars verdient.
Nadelen bar maken
- Bloed, zweet en tranen
- Tijdsintensief
- Zonder bouwtekening enorm lastig
Voordelen bar kopen
- Hoogstwaarschijnlijk sneller klaar dan een zelfgemaakte bar
- Geen gereedschap of tools nodig
- Besparing van tijd en moeite
Nadelen bar kopen
- Hogere kosten
- Minder invloed op kwaliteit en persoonlijke wensen
Wil jij een bar maken of overweeg je het kopen van een bar of het maken van een bar? Dan hopen we dat dit artikel heeft geholpen. Bekijk ook eens onze andere doe-het-zelf projecten voor inspiratie van jouw volgende klus!